GYIK

ÖKO hőszigetelés szalmából. Környezetbarát hő- és hangszigetelő kiváló páraáteresztő képességű – lélegző építőelem üvegszövet vagy pamut bevonattal
Pl: SSH100R – 10 cm vastag egy oldalán 1×1-es üvegszövet háló

10 cm vastagságban, 100 cm szélességben és 50 100 200 cm hosszúságban
Amennyiben ettől eltérő méretet szeretne vegye fel a kapcsolatot velünk.

A piacon kapható hangszigetelő panelekhez hasonló az akusztikai képessége, lásd a terméknyilatkozatban

Azt javasoljuk, hogy szaktudással rendelkező kivitelezővel helyeztessék fel a szigetelést az épületre. Kivitelező partnereink

A piacon megvásárolható szigetelésvágó késsel vagy aligátor fűrésszel (szigetelésvágó pengével) érdemes darabolni. (többen vágták már nagy flex-el is)

Kiválóan alkalmazható lélegző falszerkezeteknél, de bármilyen típusú falazaton is használható.

Minden esetben lélegző vakolatokat használjunk. A partnereinknél megtekintheted kínálatukat.

Minden esetben lélegző nemes vakolatokat használjunk. A partnereinknél megtekintheted kínálatukat.

A szalma éghető anyag, azonban tömör állapotban nehezen ég. Jelenleg zajlik a tűzvédelmi besorolásának minősítése, amint megvannak az eredmények közzétesszük. Többszintes épületeknél a magyar jogszabályok szerint egyelőre nem használható.

Sokan állítanak párhuzamot a  a szalma és a rágcsálók között, ami persze igaz, de a rágcsálók képesek befészkelni magukat az egyéb szigetelőanyagok közé is. Ahogy Bíró Árpád vályogépítő mester fogalmazott: “Elsősorban a magvak szagát érzik meg, de gondosan befedve mészhabarccsal, ettől nem kell tartani.” A rovarok és rágcsálók elől gondos mechanikai (vakolat) zárásról kell gondoskodni. Az épület életciklusa alatt is fokozottan figyelni kell a sérülések elkerülését. (javítani kell őket).

Vályogfalazaton, YTONG tégla falazaton, B30 tégla falazaton és kisméretű téglafalazaton végeztettünk páratechnikai számításokat. A vizsgálatok alapján a szalmapaplan tervezett rétegrendekben történő alkalmazása páratechnikai szempontból megfelelőek. Lásd a letölthető anyagok között.