Szalmapaplan bemutató – Környezettudatos Építők Szervezete tengődi oktatóközpontban

Környezettudatos Építők Szervezete tengődi oktatóközpontban tartott oktatást Bíró Árpád vályogépítő mester-oktató, ahol a számos lelkes tanulni vágyókon kívül, jelen volt az eseményen, Bíró Péter Épületbiológus, a Biobaushop Kft-től, Naturica-Group Kft , aki, termék egyik forgalmazója, itt mint Oktató, -valamint vendégként Stverteczky Zsolt képviselte az SSH-System Kft-t.

Az eseményen Stverteczky Zsolt tulajdonos bemutatta öko hőszigetelés szalmából termékünket:

Steverteczky Zsolt az SSH-System Kft tulajdonosa, a szalmapaplan feltalálója, valamint Bíró Árpád vályogépítő mester

Mi ezt a terméket öt éve fejlesztjük, nem volt könnyű az út, mire eljutottunk oda, ahol most tartunk, hogy ilyen homogén és kompakt és ennyire egyben van.

Egyelőre szükség van az egyik oldalon egy vakolat rögzítő hálóra, amit azért tettünk fel, hogy biztosan fent maradjon rajta a habarcs.  Ezt a terméket szeretnénk szélesebb körben a piacra dobni, nem csak az ökológiailag nagyon tudatos és célirányos felhasználóknak. Ők képesek arra, hogy bedörzsölik akár a kezükkel a vályogvakolatot vagy a mészhabarcsot, de szélesebb körben azért elterjedtebb, hogy géppel gyorsan felszórják és utána egyszerűen széles szerszámokkal elhúzzák. Ilyenkor nem kerül a szalmának felületére mélyen bedörzsölve az anyag és nem kapaszkodik meg kellő képen.

Ez egy varrás-os technológiával készült hőszigetelőanyag, tehát gyakorlatilag

99%-ban természetes anyagból épül fel,

azért nem 100%-ban, mert a cérna is tartalmaz nejlont. Egyelőre kísérletezzünk a cérnákkal, de nem találtunk még olyan szakítószilárdsággal rendelkező természetes cérnát, ami képes elbírni azt a terhelést, amit a gép varrás közben támaszt a cérnával szemben.

Hogy hőhídmentesen csatlakozzanak a panelok, össze kell őket egymáshoz paskolni, majd ütögetni, a szalmák elkezdenek a varrásból adódóan /ahogy összelettek préselve/ felszabadulni és alaposan összekapaszkodnak, ezáltal teljesen hőhídmentes lesz az illesztés. Nagyon jó, mert picit alakváltozó a szalma, tehát be tudjuk nyomkodni, be tudjuk préselni, össze tudjuk csapkodni, ha kicsit hosszabb, akkor belehet tömöríteni.

Három módban történt eddig a vágása. A vásárlók visszajelzései alapján, akár nagy flex-el, kiválóan elvágták a panelt, lefektették a földre és nagy flexel végig vágták. Jelen pillanatban 5 és 10 centiméteres vastagságban gyártjuk ezeket a panelokat, úgyhogy a nagy flex pont elviszi. Ennél eggyel jobb és könnyebb, illetve az építkezésen akár az állványon is megvalósítható a sima szigetelésvágó kés, amivel teljesen jól lehet vágni, nyilván, ha egész nap ezt kellene csinálni, akkor azért rendesen elfáradt tőle a csuklónk, éppen ezért javasoljuk az aligátor fűrész használatát.

DeWalt ALLIGATOR® aligátor fűrész

A rögzítését mindenféleképpen dübellel javasoljuk. Mi az EJOT-ot kértük föl egyébként, hogy szakmailag vegyen részt a kísérletezésekben, és ő szállítja az S1-s dübelt, amit számos kereskedőnél meg lehet vásárolni, tehát a piacon elérhető. Ez egy csavaros dübel, ami azért érdekes, mert ennek a nyomószilárdsága puha, ha beütő dübelt használunk, akkor megeshet az, hogy megszalad az ember keze a kalapáccsal, ezért javasoljuk a csavaros dübeleket hozzá, aminek viszont teljesen hőhíd mentesnek kell lenni, hisz kint lesz majd teljesen a külső felületen.

Létezik hozzá egy tárcsás behajtó, ami egyébként torx-os, tehát egy sima csavarhúzót is használható. Lehet látni felrakáskor, ahogy behúzódik a panel, így mutatja, hogy meddig lehet behajtani. Igazából ez csak annyiban segít, hogy a tárcsa megáll a felületen, akkor készen van a rögzítés, de ez nélkül is gond nélkül dübelezhető.

A rögzítéshez 6 db dübel szükséges négyzetméterenként, de mi 8 db-t javaslunk.

Mivel varrva van, ezért amikor megvágjuk a szalmapaplant, akkor elindul a varrásnak a felbomlása és mivel nincs ragasztás, elkezd kinyílni a panel. A panelok úgy vannak gyártva, hogy körbe le vannak varrva, a vágásnál a cérnák be vannak sűrítve. Amikor megvágjuk, akkor a szalma megpróbálja visszanyerni eredeti állapotát, elég nagy erővel van összenyomva. Hozzávetőlegesen 80 kg/m3 test sűrűségük ezeknek a panelok tehát, hogyha ezt kibontjuk, akkor itt egy hatalmas kupac szalma keletkezne.

Azt javasoljuk, hogy a vágás mindig az adott helyszínen történjen.

Menjünk sorba mindig a szigetelés felrakásával, mindig rögzítsük dübellel a panelokat, és amikor a vágáshoz érünk, akkor ott vágjuk meg a panelt. Föltesszük a helyére a dübelekkel és akkor nem lesz az, hogy elkezd teljesen kinyílni a panel. Gyönyörűen sarkokat is lehet egyébként kialakítani.

Indítólemezt szükséges hozzá használni, ahogy az egyéb hőszigetelőrendszerek esetében is, valamint lábazatot, használhatunk kalcium szilikátot is erre acélra. Figyeljünk arra, hogy közvetlenül ne érintkezzen a talajjal. Gondoskodni kell a rágcsálóvédelemről, rovarvédelemről.

Ezek a panelok egyelőre nincsenek kezelve semmivel, tehát natúr szalmát tartalmaznak,

ezért is szükséges mindenhol természetes mészhabarccsal lezárni és bevakolni a szigetelést, így megvédjük a víz ellen is, ezáltal kellően nyugodtak lehetünk, hogy a szigetelésünkben nem fog beköltözni nem kívánatos vendég. Azt is érdemes megemlíteni, hogy

sokan párhuzamot állítanak fel a rágcsálók és a szalma között, de azok ugyanúgy képesek befészkelni magukat az egyéb szigetelőanyagokba is.”

A bemutatón felhelyeztünk 1,5 négyzetméter szalmapaplant, melyhez a Capatect Haftmörtel fein természetes ragasztót, illetve a Biokay által forgalmazott vályogvakolatot használtuk.

A felhelyezéshez nem szükséges ragasztó használta, elég a szalmapaplanokat dübelel rögzíteni a falhoz, viszont, aki mégis ragasztóanyagot is szeretne használni, nekik a fenti természetes anyagokat javasoljuk.

Az eseményről készült videó is: